Kvalitetsvin fra Portugal

I april 2016 tog vi på en olie- og vintur til Portugal. Vi besøgte Dorte og Karsten Larsen, der driver et større landbrug i Beja i Alentejo-regionen, midt mellem Lissabon og Algarve-kysten i det sydlige Portugal. På de over 500 ha dyrkes først og fremmest Oliven men også rødbeder, valmuer, pinjekerner m.v. Dorthe og Karsten stammer begge fra Vestsjælland, men har boet og drevet landbrug i Portugal i mere end 30 år. Programmet bød på besøg hos en række lokale vinproducenter og vi oplevede en kæmpe passion og et stort engagement hos disse vinfolk. Vi prøvesmagte en lang række vine af generel høj kvalitet og til fornuftige priser. Det generelle indtryk var, at portugisisk vin er et ganske overset element i det danske vin-sortiment. Blandt de mange vine vi smagte, udvalgte vi en pallette på 12 forskellige som vi bragte med hjem til gårdbutikken. Kriteriet var frem for alt kvalitet, efter vores smag, samt ”God vin til prisen”.

IMG 0166 lille
Charlotte og Frank og ikke mindst udsigten fra Vingården ROCIM i baggrunden Smag de forskellige vine på Adamsgården efter aftale

Herdade do Vau

En smuk lille vingård på bredden af Guadiana-floden. Jordbunden i området er på mange måder særlig velegnet til dyrkning af vin. Især den høje surhedsgrad er med til at give vinene karakter. Man mærker en stærk passion for vin og kvalitet når man møder Sousa Otto. Udvikling af planter og dyrkningsmetoder er et mantra i vingården, der er på 45 Ha. Dyrkningen sker efter biodynamiske principper og med en stor andel håndarbejde i plukning og sortering.

Monte Novo e Figueirinha

Vingården ligger i udkanten af Beja og blev oprettet i 2003 som en fusion af en række mindre vinproducenter i området. De dyrker selv 82 Ha druer som bl.a. Aragonez, Touriga Nacional, Syrah, Cabernet Sauvignon og Alicante Boushet. De producerer årligt ca. 1,5 mio liter vin. Deres store engagement til kvalitet i alle processer fra dyrkning, høst til fremstilling og lagring har resulteret i en række internationale anderkendelser. I vores optik er der en lang række rigtig gode vine til prisen.

Herdade Paςo do Conde

En større familiedrevet vingård i Beja. Anden generation af familien har taget over på driften og producerer en lang række forskellige produkter. De dyrker 4000 Ha hvoraf de selv ejer lidt over halvdelen. Afgrøderne er fortrinsvist oliven og vin.